Jump to content

Dobrodošli na otkaceni-forum

Ćao, doborošao na otkaceni-forum !
Kao i ostali forumi ovaj forum zahteva da postaneš naš član kako bi dobio dodatne mogućnosti. Ako se registruješ moćićeš da:
  • otvaraš nove teme i odgovaraš na postojeće
  • dobijati notofokacije kada neko odgovori
  • napraviš svoj profil i dodaš prijatelje
Registracija je besplatna i traje veoma kratko. Ne gubi vreme, pridruži nam se. Da se registruješ, klikni ovde.

- - - - -

Da li vreme postoji?

7 replies to this topic

#1 Nucleus

Novi clan

• Pocetnici
  • Pip
  • 3 posts

Posted 2. July 2008 - 23:09

Po vashem misljenju... da li vreme postoji ?

Ja bih rekao da je vreme samo fizicka velicina koju koristimo za izracunavanje brzine. Sve ostalo je kretanje cestica...
Proslost i buducnost su zabluda... postoji samo SADA.

Da vreme postoji kao neshto shto tece, duzina sekunde se nebi iznosila :

"9 192 631 770 perioda radiacije nastalih kao posledica tranzicije izmedju 2 nivoa hiperfine strukture osnovnog stanja (najnizeg energetskog stanja) 133 Cs atoma"

ili

"the duration of 9 192 631 770 periods of the radiation corresponding to the transition between the two hyperfine levels of the ground state of the caesium 133 atom."

Ova definicija je opshte prihvacena, mozete je naci na google-u ili wikipediji. Trazite "BIPM definition"
Direkrno povezivanje vremena sa kretanjem...

P.S : ovo podrazumeva da su atomi izlozeni temperaturi od 0 oC.

Dakle... shta vi mislite o ovome ?

Linkovi koji se nalaze u jednoj od definicija su sa wikipedie, hteo sam da postavim i originalnu definiciju bez prevoda pa sam zajedno sa njom pokupio i linkove.

Edited by viss02, 5. July 2008 - 03:04.
Postovi spojeni, koristi Edit

#2 +viss02

Tražim sreću al ni ona nije tu

• +Root Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1946 posts

Posted 5. July 2008 - 03:18

Veoma zanimljiva teorija :angry:
Naravno je da postiji samo sadašnjost, ona je jedina realna i zbog toga smatram da postoji. Naravno to nije bas 100% tačno jer smo mi sami dokaz prošlosti. Primer: rodili smo se u prošlosti što znači postoji neko vreme kada je počeo naš život, a stalno se nastavlja sadašnošću u koji verujemo. Za budućnost je nemoguće reći bilo šta jer je to veoma slabo poznata oblast (ali preko teorije relativnosti moze se doći do budućnost).
Na budućnost utiče kretanje atoma. Da smo od postanka sveta predvideli kretanje svakog atoma (i ustanovili neki fizički zakon) verovatno bi sad mogli da procenimo šta nas čeka u budućnosti. Pomoću kretanja atoma dolazi do pomeranja fizičkih tela ali atomi utiču i na neurone u našem mozgu tako da su sigurno odgovorni za sva dešavanja na svetu.

Vreme (kao što kažeš) ima veliku ulogu fizici pri izračunavanu brzine, ali danas ima mnogo veliku primenu (ja ne mogu da zamislim šta bi bilo da nema vremena).
Ali vreme mora nekako da se definiše, i to konstantom naravno tako da je verovatno bilo najlakše pomoću definicije koje si dao.

"9 192 631 770 perioda radiacije nastalih kao posledica tranzicije izmedju 2 nivoa hiperfine strukture osnovnog stanja (najnizeg energetskog stanja) 133 Cs atoma"

E sad ovo ne mogu da shvatim
Posted Image

#3 LukaSD

[untitled]

• VIP
  • 813 posts

Posted 5. July 2008 - 10:37

"Ako me niko ne pita, ja znam sta je vreme, ali ako neko zatrazi da ga i objasnim, vise ne znam sta je."

Koliko god pricali o tome, nikad necemo uspeti da opisemo vreme :angry:
Vreme ima samo jedan smer (nije kruznica); od proslosti, preko sadasnjosti, do buducnosti. Ono je apstraktna mera koja se koristi da bi se objasnili zakoni prirode, raznolikost sveta u kome zivimo. Neki predpostavljaju da je vreme neraskidivo povezano sa prostorom i materijom - ako nema kretanja materije, onda ne bi imalo smisla ni govoriti o vremenu. Vreme strogo postuje zakonitost uzrocnosti po kojoj uzrok uvek predhodi posledici.

Putovanje kroz vreme nije preporucljivo. Po jednoj cudnoj hipotezi, odlazak u buducnost je moguc ,a za to je potrebno da se putnik krece brze od svetlosti (ali ne postoji sansa da se prezivi). Ipak, ako bi putnik uspeo da se domogne buducnosti, ne postoji mogucnost da se putuje u proslost, tojest vrati u sadasnjost, jer vreme ima samo jedan pravac i jedan smer i covek nema nikakvih uticaja na njega. To znaci da putnik zauvek ostaje zarobljen u buducnosti... :P

Ne, vreme ne postoji, to je samo iluzija. :P Postoji prostor-vreme u kome vreme nema smer. Istovremeno postoje proslost, sadasnjost i buducnost. Vreme ne postoji, mi ga stvaramo. Nas mozak je taj koji stvara utisak da vreme tece. Razlika izmedju proslosti i buducnosti dolazi iz nase svesti...

#4 mysterious

Povremeni posetilac

• Clanovi
  • PipPipPip
  • 63 posts
  • Interests:prosvecivanje

Posted 22. July 2008 - 23:08

hehheheh...
znate ono kad sedite u busu i gledate kroz prozor, a svet se krece :)
e tako nekako imamo i privid proticanja vremena i proglasavanja vremena za 4. dimenziju (hello! :S)..
znate sta je ajnstajn rekao kad su ga pitali koliko je sati?
"trenutak u kome vi mene pitate koliko je sati se poklapa s trenutkom u kome je veca kazaljka mog sata na broju 5, a manja na broju 7"
црвени рез испод ока... и лишће креће да шушти.......

#5 brain_damage

Novi clan

• Pocetnici
  • Pip
  • 7 posts

Posted 29. November 2008 - 18:16

yup, manje-vise ono sto bih ja rekla...s tim sto smer vremena ide od buducnosti ka proslosti, a trenutak u kom se susrecu bi bila sadasnjost. =)

Edited by viss02, 30. November 2008 - 21:39.
Removed quote

Finansijska konstrukcija je pogrešna,
sve pada.
Poraz preplaćenog stiha,
Dve-tri reči, jedan ton,
i zbogom...

#6 DeathFantasy (Gost)

• Gosti

Posted 29. November 2008 - 18:23

Vreme ne postoji.
svet stvoren ni iz cega. u nista ce i postati.

shvatite ovo kako hocete. vise znacnost ce obuhvatiti vase mogucnosti potenciolne izdrzljivost.

#7 LukaSD

[untitled]

• VIP
  • 813 posts

Posted 29. November 2008 - 18:50

@brain_damage: ja se ovoga nikad ne bih setio :) pronasao sam tekst u jednom casopisu, pa sam prepisao samo jedan mali deo, tojest sustinu...

#8 Qleman

Novi clan

• Clanovi
  • Pip
  • 9 posts
  • Interests:Sport,gudra,alkohol,zhene,zhurke

Posted 31. October 2011 - 14:13

U sushtini,nije ni bitno. Vreme ne postoji,kao ni realnost. Postoji samo nasha predstava o tome.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users